Tavaszi munkák a gyümölcsösben

2019. Május 26. - Fülöp

Tavaszi munkák a gyümölcsösben


Tavaszi munkák a gyümölcsösben:

 

Február közepétől már ébredeznek a fák:

A lombhullató fák és cserjék ősz óta nyugalmi állapotban vannak. Ennek két szakasza különböztethető meg: a mélynyugalom lombhullástól január végéig, február első feléig tart. Februárban kezdődik az ébredezés időszaka. Ha ilyenkor enyhe, fagymentes az idő, akkor megindul a gyökértevékenység, a szövetek vizet vesznek fel, a rügyek duzzadni kezdenek, ennek következtében a sejtállományuk hígabb lesz, és - ha ismét zord idő következik - a termőrügyek érzékeny szövetei elfagynak, virágot nem nyitnak, gyümölcsöt nem érlelnek.

Előbb a csonthéjas gyümölcsfák, később az almástermésűek kezdenek ébredezni, legérzékenyebbek a korai fagyokra a mandulafák, a kajszi- és az őszibarackfák virágai, valamint a szőlő termőrügyei. Ha a rügyeket a hossztengelyük mentén éles késsel felmetsszük, és a szövetek élénk zöldek, akkor nem érte őket fagykár. Ha a rügy tövén vagy az egész metsz lapon elbarnult a szövet, akkor a rügy elpusztult.

Aki nem híve a vegyszeres védekezésnek, megspórolhat néhány permetezést, bár úgy gondolom teljes mértékben sajnos nem lehet elkerülni.

Április elején már ébredeznek azok a kártevők, amelyek téli védelmet találtak a gyümölcsfák törzsének és vastagabb ágainak felváló kéregpikkelyei alatt. Ha fakaparóval és drót-kefével letisztogatjuk a fákat, a kéregtörmeléket fóliára gyűjtjük és elégetjük, akkor rengeteg kártevőtől szabadulhatunk meg, kevesebb gond lesz a nyári növényvédelemmel.

Ehhez a munkához tartozik az a fontos feladat is, hogy a fák koronájában csúfoskodó moníliás gyümölcsmúmiákat, a hernyófészkeket és a tojáscsomókat le kell szedni és el kell égetni.

Néhány jó tanács a  metszéssel kapcsolatban:

A gyümölcsfák téli metszése, illetve a mechanikai növényvédelmi munkák során mindenképpen távolítsuk el a sérült, letört vagy különféle károsítókkal (monília, tűzelhalás, vértetű, pajzstetvek) erősen fertőzött, száradó vesszőket, ágrészeket. A beteg részekkel együtt az egészséges részből is vágjunk le egy kb. 8-10 cm-es darabot. A sebfelületeket az ökológiai gazdálkodásban is használható fa sebkezelők (pl. Fagél, Florasca, Fadoktor) valamelyikével zárjuk le, a levágott, beteg növényi részeket pedig minél előbb égessük el. A törzsön, vázágakon lévő rákos és mézgás sebeket éles késsel, kacorral az egészséges részig vágjuk ki, majd azokat is kenjük be sebkezelővel.

Néhány kerti növényt minden tavasszal termőre kell metszeni. Ilyen az őszibarack fa, amelynek az egyéves vesszőit metsszük vissza úgy, hogy a termővessző alatt (vagy közelében) egy rövid ugarcsap is maradjon a jövő évi termés érdekében. Az őszibarack- és a kajszi fáknál a metszést nem szabad elsietni. Ennek akkor van a kedvező ideje, amikor a virágrügyek már bontakozni kezdenek.

Meg kell metszeni a meggyfákat is, mégpedig úgy, hogy a felkopaszodott gallyak tövén fejlődött egyéves vesszőt hagyjuk meg.

Az idős fákon metszés, ifjítás hatására megjelenhetnek a vízhajtások. Ezeket arasznyi távolságra kiritkítjuk, a megmaradókat 25-30 cm-esre visszavágjuk Ennek hatására a vesszők elágaznak és termőre fordulva kitöltik a megritkult öreg koronát.

Télvégi, lemosó permetezés:

A kora tavaszi időszak egyik legfontosabb növényvédelmi teendője a lemosó permetezés, amelyet évente érdemes megismételni. Tél végén, a hidegek elmúlta után, a metszést, a fatisztogatási és faápolási munkákat befejezve kell hozzáfognunk a gyümölcsfák lemosó permetezéséhez.

Ennek az ideje akkor van, amikor a nappali hőmérséklet már a fagypont fölé emelkedik. Ilyenkor a kórokozó gombák spórái és a kártevők tojásai már megkezdik élettevékenységüket, tehát fokozódik az érzékenységük a növényvédő szerekkel szemben. A megvédendő növényekben is megindul a nedvkeringés, tehát fogékonyabbá válnak a fertőzésekre.

Hogyan kell permetezni? Ha lehet, csendes, szélmentes órákban. Esőben, ködös időben semmi esetre se permetezzünk. A permetlével nem szabad takarékoskodni, bőségesen, lemosásszerűen kell a növényekre juttatni úgy, hogy minden, eldugott zugba eljusson a permetlé.

A leggyakoribb betegségek: a nagyon elterjedt és sok kárt okozó monília, az almástermésűek varasodása, a különböző lisztharmatgombák, az őszibarackfák sok bosszúságot okozó levélfodrosodása, a pajzstetvek, a különböző atkák, az almafák vértetűje, a körtefák levélbolhája, stb.

A sokféle kártevő és betegség ellen legcélszerűbb most többcélú növény védőszert választani és a speciális szerek használatát későbbre halasztani, amikor az egyes kártevők és betegségek ellen kell bevetni őket.

A sokféle, lemosó permetezőszer többsége réz, kén, illetve olajtartalmával fejti ki jótékony hatását. Közülük a legismertebbek: a bordói lé, amely most már gyári készítmény formájában is a kertészkedők rendelkezésére áll. Jól ismert lemosó permetezőszer a réztartalmú Cuprosan, a kéntartalmú Nevikén, az olajtartalmú Agrol Plusz, a Vektafid három változata, a réztartalmú Vektafid R, a kéntartalmú Vektafid S és az olajos Vektafid A, amelyek jól kiszórható, megbízható lemosó permetszerek.

Aki ezt a permetezést idejében és gondosan elvégzi, annak a tavasz és a nyár folyamán sokkal kevesebb gondja lesz a kertjével, mint aki ezt a lehetőséget elmulasztja.

 

Mivel permetezzünk?

A felhasználandó szer kiválasztását az dönti el, hogy milyen károsítók ellen kívánjuk a kezelést alkalmazni. Gyümölcs- és díszfákon, bokrokon nem csak kártevők, hanem betegséget kiváltó kórokozók is áttelelnek. Utóbbi esetben ezért kombinált, mindkét károsító csoport ellen ható növényvédő szert kell felhasználni.

A fák kérgén, kéregrepedéseiben vagy azok alatt megbújó, és általában ekkor még nyugalmi állapotban lévő állati (rovar) kártevők ellen az olajtartalmú szerekkel lehet eredményesen védekezni. Hatásukat csak akkor tudják maradéktalanul kifejteni, ha egyenletesen, szinte filmréteg szerűen bevonják a fa minden részét. Így az alatta lévő állatok levegő hiányában megfulladnak, elpusztulnak. Erre a célra használhatók a következő növényvédő szerek:

Hatóanyag                 Márkanév

paraffinolaj                 Agrol Plusz, Catane, Niral,

Az eső, csapadék könnyen lemossa a fákról, ekkor hatásukat elvesztik.

Ugyancsak a fák kérgén számos gomba és baktérium kórokozó is áttelel, ellenük a réz hatóanyagú szerek hatásosak. A rézszulfát, a rézoxiklorid és a rézhidroxid hatóanyagú gombaölő szerek mindegyike hat ellenük, a legerősebb ölő hatást a rézszulfát hatóanyagúak fejtik ki, ezért ezek alkalmazása javasolt.

A rézkészítmények biztonságos használata érdekében a kezeléseket a rézérzékenység figyelembevételével alkalmazzuk az almatermésűekben a zöldbimbós állapot végéig, a csonthéjasok közül őszibarackban rügyfakadásig, kajsziban pedig a piros bimbós állapot végéig a perzselés elkerülése miatt be kell fejezni. A rézzel történő lemosó permetezés az almatermésűekben (alma, körte, birs) a tűzelhalást okozó Erwinia amylovora baktérium fertőzési veszélyét is csökkenti.

A fákon áttelelő lisztharmatgombák ellen a kéntartalmú készítmények hatásosak. Ezek közül ki kell emelni a poliszulfidkén hatóanyagú készítményeket (pl. Tiosol).

A poliszulfidkén tartalmú készítmények a különböző gombás betegségeken kívül (pl. lisztharmat, varasodás, monília, vesszőbetegségek stb.) a rovar (pl. pajzstetvek, levéltetvek, körtelevélbolha) és az atkakártevők ellen is hatásosak. A rovarölő hatásuk különösen olajtartalmú szerekkel kombinálva fokozható: ilyen gyári készítmény pl. a poliszulfidkén+vazelinolaj tartalmú Nevikén („olajos mészkénlé”).

Az esetek többségében gyümölcsfáinkat rovarok és kórokozók egyaránt fertőzik, tehát ellenük együttes védekezés szükséges. A lemosó permetezésnél rovarölő szerrel gombaölő szert is érdemes kipermetezni. A kombinált permetezést megkönnyítendő már gyárilag kevert, kombinált szereket árusítanak a forgalmazók, hogy megkíméljék a vásárlókat ennek munkájától. A következő kombinált szerek a fán áttelelő kártevők, valamint kórokozók ellen hatásosak:

Hatóanyag                                          Márkanév

Kalcium poliszulfid                           Tiosol

paraffinolaj+ réz+ kén                       Olajos rézkén

paraffinolaj+poliszulfidkén               Agrokén, Nevikén, Nevikén extra

napraforgóolaj+réz                            Vegesol R

napraforgóolaj+ réz+ kén                  Vegesol eRes

A lemosó permetezésre használható növényvédő szerek általában a fás növényeknél már a kihajtás után a lombra is alkalmazhatók, csak más, általában alacsonyabb töménységben. Ezért, ha a téli lemosó permetezés kicsit megkésett, és a rügyek kipattantak, a kezelés elvégezhető, de a töménységet csökkenteni kell. Az egyes növényvédő szerek ajánlott töménysége, a felhasználásra vonatkozó részletes ismeretek azok csomagoló anyagán olvashatók.

Igaz, szükséges rossz, de nem élhetünk meg permetezés nélkül. Különösen a szőlő és a gyümölcsfák szorulnak rá a vegyi növényvédelemre. A szőlőtőkéket már közvetlenül a rügyfakadás után, mégpedig megelőző jelleggel kell permetezni  peronoszpóra ellen.  Szisztemikus növényvédő szerekkel, amelyek felszívódnak a szövetekbe és három hétig megvédik a fertőzésnek kitett hajtásokat, sőt azokat a hajtásrészeket is, amelyek a permetezést követően nőttek ki.

Sok gondot okozott a kertekben az őszibarackfák levélfodrosodása, az őszi lombhullás után és a tél végén ajánlatos megpermetezni a fákat bordói lé 1%-os oldatával.

Peronoszpórák és folt betegségek ellen hatnak a réz tartalmú szerek. Foltbetegségek körébe tartozik a varasodás, az alternáriás, a szeptóriás betegségek. A mankoceb hatóanyagú Dithane M-45 a rozsdabetegségek ellen is hat. A virágfertőző moniliás betegség ellen felszívódó hatású gombaölő szerek vannak forgalomban, melyek biztonságosabb védelmet nyújtanak: Chorus, Topas, Systhane, . A felsorolt szerek valamennyien a szabadforgalmú kategóriába tartoznak, tehát házi kerti kertészkedők is megvásárolhatják és alkalmazhatják.

 

A téli lemosó permetezés mellett ne feledkezzünk meg a talajra hullott beteg, fertőzött levelek megsemmisítéséről sem. A talaj felszínén áttelelő levelekben a kórokozók és a kártevők is átvészelik a telet, és tavasszal a fertőzés elindítói lesznek. A leveleket forgassuk, ássuk a talajba, így a benne élő károsítók elpusztulnak. Amennyiben a levelek talajba forgatása nem lehetséges, a leveleket össze kell gyűjteni, a területről lehordani és elégetni.

Ossza meg!

Vissza: Főoldal
címkék:

Kommentek

Még nincsnenk hozzászólások.

Kérjük jelentkezzen be, ha hozzá szeretne szólniNaptár

2019 Május

H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             Hírlevél

Érdeklik az állattartással, kertészkedéssel, gazdasággal kapcsolatos dolgok? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen róluk.

Szavazás

Teszt szavazás.


Még több szavazás

Szótár

Szakszó

Szakszó leírása. Tovább